Bijen

Het is gelukt – Europa heeft zojuist bijen-dodende pesticiden verboden!! Megabedrijven zoals Bayer hebben alles uit te kast getrokken om dit te voorkomen, maar de kracht van de mensen, de wetenschap en goed bestuur hebben het voor elkaar gekregen!!
 

Avaaz bee die in, Germany
Bijen sterven bij het hoofdkantoor van Bayer, Keulen

Vanessa Amaral-Rogers van de organisatie voor gespecialiseerd natuurbehoud Buglife, zegt:
“De stemmen lagen dicht bij elkaar, maar dankzij de massale mobilisatie van Avaaz leden, imkers en anderen hebben wij gewonnen! Ik twijfel er niet aan dat de vloedgolf aan telefoontjes en emails aan de ministers, de acties in Londen, Brussel en Keulen, en de gigantische petitie met 2.6 miljoen ondertekenaars dit resultaat mogelijk hebben gemaakt. Dank je wel Avaaz, en iedereen die hard heeft gewerkt om de bijen te redden!”Bijen bestuiven tweederde van al ons voedsel – dus toen wetenschappers er achter kwamen dat zij stilletjes en in een angstaanjagend tempo stierven, kwam Avaaz in actie, en gingen wij door totdat wij wonnen. De overwinning van deze week is het resultaat van twee jaar lang ministers overspoelen met berichten, het organiseren van protesten met imkers die volop media aandacht kregen, het financieren van opiniepeilingen en nog veel, veel meer. Zo kregen wij het samen voor elkaar:

  • Frankrijk sterk houden. In januari 2011 tekenen 1 miljoen mensen de oproep aan Frankrijk om het verbod op de dodelijke neonicotinoïden pesticiden te handhaven. Avaaz leden en imkers bezoeken de Franse minister van landbouw en vullen de ether door hem dringend te verzoeken de felle industrie lobby te negeren en het verbod te behouden, waarmee een sterk signaal wordt afgegeven aan andere Europese landen.

Bernie in Brussels
Bernie, de enorme opblaasbare bij, helpt mee onze 2.6 miljoen petities af te leveren aan Brussel
  • Direct richten op de industrie. Bayer is geconfronteerd met protesten van Avaaz en bondgenoten bij hun laatste drie jaarlijkse vergaderingen. De managers en investeerders van deze pesticiden gigant worden welkom geheten door imkers, luid gezoem, en enorme spandoeken. Op deze spandoeken staat de oproep die gesteund is door meer dan 1 miljoen mensen om het gebruik van neonicotinoïden uit te stellen totdat wetenschappers de effecten op bijen hebben beoordeeld. Avaaz maakt zelfs een presentatie in de vergadering, maar Bayer zegt 'nee'.

 

  • Wetenschap laten meetellen. In januari vindt de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid dat drie pesticiden onaanvaardbare risico's vormen voor bijen. Wij springen in om ervoor te zorgen dat Europese politici reageren op deze wetenschappelijke experts. Onze petitie groeit snel naar 2 miljoen handtekeningen. Na vele gesprekken met EU-besluitvormers, brengt Avaaz onze oproep regelrecht naar het EU-hoofdkantoor in Brussel. Later die dag stelt de Commissie een verbod in van twee jaar!

 

March of beekeepers
Imkers helpen bij het afleveren van onze massale petitie aan Downing Street
  • Onze kans grijpen. De strijd om de bijen te redden laait op in februari en maart. In de hele EU staan Avaaz leden klaar om te reageren wanneer alle 27 EU landen beslissen het voorstel aan te nemen of af te wijzen. Als landbouw giganten Verenigd Koninkrijk en Duitsland zeggen dat zij niet vóór stemmen, publiceert Avaaz opiniepeilingen die laten zien dat een meerderheid van de Britten en Duitsers vóór het verbod zijn. Avaaz leden sturen ook bijna een half miljoen emails naar de EU-ministers van Landbouw. Kennelijk banger om met burgers om te gaan dan met industrie lobbyisten, klaagt minister Owen Paterson (VK) over een "cyber-aanval", wat journalisten omzetten in een verhaal in ons voordeel! En dan komt Bernie – onze bij van 6 meter in Brussel – een krachtige visuele manier om onze petities af te leveren nu de onderhandelingen de laatste fase in gaan. Journalisten komen massaal op Bernie af. Wij horen dat het Spaanse ministerie de wetenschap sterker onder de loep heeft genomen, en van standpunt is veranderd. Maar we kregen niet de meerderheid die we nodig hadden om het verbod te laten passeren.

 

Bernie in The Independent
Bernie de bij te zien in The Independent
 • Het rode stoplicht op groen laten springen. In april is het voorstel voor het behouden van de bijen naar een bezwarencommissie gestuurd, wat ons een sprankje hoop geeft als wij de positie van nog een aantal landen kunnen veranderen. In de eindsprint werkt Avaaz samen met groepen zoals de Environmental Justice Foundation, Milieudefensie en Pesticides Action Network, plus imkers en beroemde bijen-liefhebbende modeontwerpers om een actie buiten het Britse parlement te organiseren. In Duitsland richten imkers hun eigen Avaaz petitie aan de regering, die door meer dan 150.000 Duitsers is ondertekend in enkel twee dagen tijd en kort daarna is afgeleverd in Keulen. Er komen meer telefoontjes binnen bij ministeries in verschillende hoofdsteden doordat Avaaz reageert op een last-minute vernielend amendement dat is ingediend door Hongarije, en Bernie de bij wordt wederom in Brussel geplaatst. Pesticiden bedrijven kopen advertenties op het vliegveld om de aandacht te krijgen van arriverende ambtenaren, en geven signalen af waarmee ze andere maatregelen suggereren, zoals het planten van wilde bloemen. Maar hun gelikte advertenties worden genegeerd,eerst Bulgarije en dan – de grote prijs – Duitsland die hun standpunten veranderen. Deze week winnen wij, met meer dan de helft van de EU landen die stemmen vóór het verbod!


Het heeft lang geduurd om deze overwinning te behalen, en het zou niet mogelijk zijn geweest zonder wetenschappers, specialisten, sympathieke ambtenaren, imkers en onze campagne partners. Wij kunnen trots zijn op onze bijdrage voor wat wij samen hebben bereikt.

Een krachtige pleitbezorger over bijen, Paul de Zylva, hoofd van de Pesticiden en Bestuivingen Afdeling bij Milieudefensie zegt:
"Dankzij miljoenen Avaaz leden die zowel online als op straat gemobiliseerd zijn. Zonder twijfel heeft Avaaz's massale petitie en creatieve manier van campagne voeren geholpen om dit te bewerkstelligen, als aanvulling op ons werk en dat van andere NGOs."
Het is tijd om te vieren dat een van 's werelds meest waardevolle en belangrijke wezens weer kan ademhalen. Maar het EU verbod is maar 2 jaar van kracht, in afwachting van nadere beoordeling. En wereldwijd blijven bijen dood gaan door pesticiden die hen verzwakken en verwarren, en door het verliezen van hun woonomgeving doordat wij het platteland omploegen en vol bouwen. In Europa en over de hele wereld ligt er nog veel werk om ervoor te zorgen dat ons landbouw- en milieubeleid wordt gebaseerd op gedegen wetenschappelijk onderzoek. En wij zijn de juiste gemeenschap voor deze taak. :)

Met hoop en vreugde,

Ricken, Iain, Joseph, Emily, Alex, Michelle, Aldine, Julien, Anne, Christoph en de rest van het Avaaz team

P.S.: Laat dit doorgaan – geef, om ervoor te zorgen dat wij als een lopend vuurtje, meervoudig en tactische campagnes kunnen lanceren over kwesties waar wij allemaal om geven: https://secure.avaaz.org/nl/bees_victory/?bdIcEeb&v=24706

Bronnen

Het bijen verhaal en de rol van Avaaz, wordt genoemd in honderden artikelen. Hier is een kleine selectie:

EU verbieden pesticiden ondanks de angst voor bijen (Reuters)
http://www.reuters.com/video/2013/04/29/eu-bans-pesticides-over-bee-fears?videoId=242537247&videoChannel=5

Schadelijke pesticiden voor bijen ontsnappen aan Europees verbod (The Guardian)
http://www.guardian.co.uk/environment/2013/mar/15/bee-harming-pesticides-escape-european-ban

EU zegt dat het betere bescherming aan bijen zal doordrukken nadat leden het oneens zijn met pesticiden (Washington Post)
http://www.washingtonpost.com/business/eu-says-it-will-push-through-better-bee-protections-after-members-disagree-over-pesticides/2013/04/29/eea31ecc-b0d4-11e2-9fb1-62de9581c946_story.html

Red de bijen: Demonstranten zwermen rond het parlement ter ondersteuning van het pesticiden verbod (Mirror)
http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/save-bees-protesters-swarm-around-1855996

Historische stemming om neonicotinoïden pesticiden te verbieden wat de oorzaak is van de grote afname van bijen (The Independent)
http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/historic-vote-to-ban-neonicotinoid-pesticides-blamed-for-huge-decline-in-bees-8591807.html

EU verbieden pesticiden die gelinkt zijn aan de daling in bijen (Al Jazeera)
http://www.aljazeera.com/news/europe/2013/04/2013429133837540126.html

Europese Unie legt verbod op pesticiden die verband houden met bijensterfte (RFI)
http://www.english.rfi.fr/environment/20130429-european-union-imposes-ban-pesticides-linked-bee-deaths


Avaaz is een internationaal campagnenetwerk van 21 miljoen mensen en streeft ernaar dat internationale besluitvorming wordt bepaald door inzichten en waarden van de wereldbevolking. ("Avaaz" betekent "stem" of "lied" in veel talen.) Avaaz heeft leden in alle landen van de wereld; ons team is verspreid over 18 landen in 6 werelddelen en werkt in 17 talen. Lees meer over de grootste campagnes van Avaaz hier, of volg ons op Facebook of Twitter.

 

 

 

Voor vragen en/of opmerkingen over deze site en onze producten kan je mailen naar info@allesisliefde.com.

Dank je, voor je tijd en interesse.

Laat je contact gegevens achter op onze contactpagina en/of meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Elke maand verloten we onder de nieuwste nieuwsbrief aanmeldingen iets leuks!!

Doen! x

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Gastenboek

 • 10-07-2020 - Hallo, heeft u nog senta la vita armbanden en bedeltjes...  lees meer
 • 10-06-2020 - Ik heb al verschillende keren gesprekken gevoerd met Brigitte. Daarin...  lees meer
 • 04-05-2020 - Hoi, is deze lamp op voorraad bij jullie en wat...  lees meer
Plaats een bericht
 • Succesboeken.nl
© 2010 - 2020 www.allesisliefde.com | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel